CADexpress CAD BLog

Beste CADexpresser,

conservatief werkenCD’s, DVD’s en de oerbekende Dongel zijn uit de tijd. De ontwikkelingen op ICT gebied zorgen ervoor dat termen zoals Cryptocurrency, Cyber-aanvallen en Cloud Computing bekend in de oren klinken. Ook Autodesk zorgt voor de nodige innovaties en vernieuwingen want als Autodesk gebruiker krijg je tegenwoordig de keuze om je oude conservatieve kooplicentie te behouden of om over te stappen naar een moderne huurlicentie in de vorm van een Autodesk abonnement. Ga jij ook met de tijd mee?

Kopen is uit de tijd

De verkoop van kooplicenties voor Autodesk-producten is wereldwijd beëindigd en het wordt elk jaar prijziger om de kooplicentie te behouden. Het communisme was ook een conservatieve ideologie die uiteindelijk niet kon tippen aan de vrije marktwerking, ontwikkeling en vernieuwing die het kapitalisme bood. De historie heeft immers bewezen dat het communisme de kosten van de wapenwedloop niet kon bij houden en gelukkig is Autodesk een gigantische partij die zich blijft vernieuwen om marktleider te blijven.
Wie wil er nou geen leider zijn?

Ja…. Alles wordt duurder…

Na de jaarlijkse prijswijziging die lately plaatsvindt op 7 mei gaan de nieuwe tarieven van start. Zo moet iedereen die dit jaar tussen 7 mei 2018 en 6 mei 2019 10% meer gaan betalen als ze de kooplicentie willen behouden. In de periode van 7 mei 2019 tot en met 6 mei 2020 komt daar ook nog eens 20% bovenop, maar als je switcht ben je meteen 5% goedkoper uit. Goed geregeld hè?

In een vogelvlucht met een simpel overzicht op AutoCAD LT. De standaard subscriptionprijs was € 230,- voor 1 jaar onderhoud wat tegelijkertijd afgesloten werd bij aanschaf van een ouderwetse kooplicentie van € 1.450,00.

7 mei 2018 – 6 mei 2019

+ 10 %

7 mei 2019 – 6 mei 2020

+20 %

7 mei 2020 – 6 mei 2021

€255,00

€305,00

Onbekend

 

Ook met software gaan we naar leasen

Met een abonnement ben je altijd ‘in control’ en beheer je zelf wie welke software gaat gebruiken en voor welke termijn. Het is de meest makkelijke vorm van werken want met een abonnement kun je altijd en overal de software installeren terwijl de gebruiker zijn account koppelt en er mee werkt. Zo kan elke werknemer op elk workstation terecht binnen de organisatie en zijn flexibele werkplekken met Autodesk een realiteit mits je de juiste hardware hebt staan.

Waar het altijd om gaat…. Geld!

Financieel gezien ben je slim bezig om te gaan leasen want als je nu switcht naar een abonnement ben je 5% goedkoper uit en bespaar je geld. Je hebt dan die prijs voor de aankomende 3 jaren. Switch je een jaar later,  dan switch je tegen de dan geldende prijs. Maar vergeet nooit het gezegde: “lang nadat de prijs vergeten is, wordt kwaliteit nog herinnerd”. Let op, don’t shoot the messenger!

 

Onderstaand vind je een overzicht met wat je per jaar gaat betalen als je switcht naar een AutoCAD LT abonnement.

7 mei ’18 – 7 mei ’19

7 mei ’19 – 7 mei ’20

7 mei ’20 – 7 mei ’21

7 mei ’21 – 7 mei ’22

€241,50

€241,50

€241,50

Onbekend

 

Voordelen van een abonnement

 • SubscriptionMeer toegang tot software en tools, waaronder clouddiensten en mobiele apps.
 • De software is overal te installeren en te gebruiken, dus ook voor thuisgebruik.
 • Met een AutoCAD abonnement ontvang je alle industrie specifieke toolsets.
 • Flexibel beheer waarmee je te allen tijde de software aan mensen kunt toewijzen en
  updates kunt draaien zodra dit nodig is.
 • Waardevol inzicht door het productgebruik,  de uitgaven en de productiviteit te
  analyseren met rapportage tools.
 • Technische ondersteuning want met een abonnement kun je een “Support Case”
  aanvragen en een telefoongesprek met een specialist inplannen.
 • Je kunt vorige software versies gebruiken, met AutoCAD zijn dat bijvoorbeeld de laatste 4 versies.
 • Met een abonnement hoef je 1 keer in de 30 dagen in te loggen om de software te blijven gebruiken.

Conclusie

Waar je voor kiest is volledig afhankelijk van de situatie. Het is goedkoper om te gaan switchen dan om de kooplicentie te behouden. Voor bedrijven waar Autodesk software geen normale gang van zaken is maar meer een toegevoegde waarde kan het lonen om de kooplicentie te updaten. Je kunt ook het onderhoud op de kooplicentie beëindigen zodat de laatst geïnstalleerde versie de komende 10 jaren gebruikt kan worden. Als je dan in de toekomst een nieuwe versie nodig hebt kun je je dan weer opnieuw abonneren. “De klant is koning mits hij of zij zich koninklijk gedraagt”.

Voor bedrijven met een tekenkamer die bestaat uit bijvoorbeeld vijftig tekenaars is het juist aantrekkelijk om te gaan leasen want dan bespaar je kosten, kan iedere tekenaar met elk project in zijn eigen versie werken en blijf je altijd up-to-date. Met Revit is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in verschillende versies samen te Bimmen. Als je eenmaal een bestand opent in Revit 2019 dan krijgt het bestand automatisch een nieuwe indeling en dan kan de 2017 gebruiker hier niet meer mee uit de voeten omdat die niet compatibel is. Wat is jouw situatie?

 

Het CADexpress team,

Riley