Jaren roept men dat we moeten gaan “BIMMEN” om de bouwprojecten te stroomlijnen. Met Building Information Modeling (BIM) wordt er gedurende het project tijdwinst geboekt, faalkosten gereduceerd, vindt er ketenintegratie plaats en wordt er beter gecommuniceerd tussen de belanghebbende partijen in het bouwproject. Het klinkt “too good to be true”, maar dat is het niet want Autodesk biedt al jaren de mogelijkheid om dit te doen met de Revit Server en nu BIM 360 (voorheen C4R). Dit wist je tóch al?
Je wil niet tijdens de bouw erachter komen dat het leidingwerk niet klopt, dat de steunbalken verkeerd zijn geplaatst of dat de muren niet kloppen waardoor de diamanten deur er niet meer in past. Deze “clashes” hadden voorkomen kunnen worden als iedereen in het voortraject zijn werk professioneel had gedaan en voor alle slimmeriken die dit wel doen, wat is nou de beste methode om BIM in de praktijk toe te passen?  Alle Autodesk liefhebbende bouwkundigen hebben de mogelijkheid om te werken met een Revit Server of de clouddiensten van BIM 360 in te schakelen. Alleen….. wat is verstandig?

Revit Server 2019

Revit Server 2019Met de Revit Server software kan een workstation of een afzonderlijke server als Revit Server functioneren. Via deze methode wordt er een systeem aangewezen als Host en de andere gekoppelde systemen kunnen als Accelerator de modellen inladen. De modellen inclusief de updates worden lokaal op de Accelerator opgeslagen en gesynchroniseerd met het centraal model zodat de volgende modelleur of constructeur ook weer het juiste model heeft. De software is gratis te verkrijgen bij Autodesk.

Revit Server 2019

Revit Server 2019

Nederlanders zullen altijd Nederlanders blijven als ze gratis horen, maar zo gratis is deze methode van BIM helemaal niet. Je hebt namelijk een Microsoft Windows Server licentie nodig om de server in te richten. Daarnaast moet elke workstation ingericht worden zodat de data-uitwisseling snel en beveiligd plaats vindt. Overigens zullen de systemen van de externe partijen ingericht moeten worden. Ook moet er over nagedacht worden dat er per project een nieuwe server beschikbaar gesteld moet worden omdat je niet wil dat andere externe partijen toegang hebben tot projectgevoelige informatie. Het grootste nadeel is dat iedereen toegang heeft tot alle bestanden op de server. Het voordeel is dat alles in “eigen beheer” uitgevoerd kan worden, maar in mijn beleving is dit een tijdrovende en prijzige klus voor de ICT afdeling. Lijkt me niet de corebusiness. Ook moeten er concrete afspraken gemaakt worden hoe partijen met de data omgaan en volgens mij hebben we het te druk om hierover te gaan vergaderen.

BIM 360

BIM 360

Autodesk heeft namelijk haar eigen clouddiensten die gebruikt kunnen worden om BIM in de praktijk toe te passen. Met een BIM 360 Design licentie krijgt de gebruiker toegang tot onbeperkt data in de Cloud van Autodesk en binnen 20 minuten is er een projectteam opgestart. Via BIM 360 kan de administrator rollen toewijzen en bepalen hoe iedereen met de data om kan gaan. Zo kan de werkvoorbereider alleen het recht hebben om modellen in te zien terwijl de constructeur modellen aan kan passen. Zo kan iedereen de regie in handen nemen en de focus leggen op het project zelf.  Over de beschikbaarheid, veiligheid en vertrouwelijkheid van de data hoeft men zich geen zorgen te maken want dit doet Autodesk. Per 25 september bestaat er de mogelijkheid om BIM 360 Design 30 dagen te testen https://bim360.autodesk.com/bim-360-design-trial/.

BIM 360 Cloud security

Wil je meer weten over de toepasbaarheid van deze methodes voor je bedrijf, neem dan contact op met ons.

Het CADexpress Team,
Riley