Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) zijn bekende fenomenen. Deze spelen al jaren een grote rol en ontwikkelen zich steeds verder. De spelindustrie is inmiddels al in het stadium dat je met een VR-headset, zoals de HTC Vive of Oculus Rift, een spelervaring krijgt alsof je in het spel zit. Zo houd je met Beat Saber zelfs twee laserzwaarden vast en oefen jij de Jedi-technieken. Door de Star Wars films en de games van vroeger had je daar altijd al van gedroomd.

Kubity Pro VR en AR software

Deze unieke, door de computer gegenereerde, gesimuleerde omgeving in virtual reality is blijvend in ontwikkeling en zien we veel toegepast in de media- en entertainmentindustrie. Bij augmented reality wordt het beeld van de werkelijkheid live aangepast door het toevoegen van virtuele elementen. Zo kun je met de applicatie Kubity thuis bijvoorbeeld al kijken hoe die Rivièra Maison tafel van € 1.899 in je eetkamer staat.

Ook in de conceptuele  designfase kunnen tekenaars of modelleurs hun modellen op zo'n aantrekkelijke wijze presenteren. Dat wordt in mijn beleving nog te weinig toegepast. De meeste architecten maken spectaculaire, fotorealistische renderingen om opdrachtgevers te imponeren met waanzinnige creaties. De harde feiten zijn dat hiervoor in dure hardware moet worden geïnvesteerd en dat het een tijdrovend karwei is om er een sensationele afbeelding van te maken. Natuurlijk wil het oog ook wat, maar wat zou de impact wel niet zijn als je de betrokken personen zélf door het model laat lopen?

Voor alle SketchUp Pro gebruikers is er hier al enige tijd een mixed-realityplatform voor: Kubity Pro. Zoals de ontwikkelaar beschrijft, is het principe van Kubity heel simpel. Met de plug-in voor SketchUp deel je jouw modellen eenvoudig met de Kubity Go app op je smartphone. Van daar uit kun je het 3D-model via mail, Whatsapp, sms, QR-code of Airdrop delen met je klanten. Met de drie extra apps kun je het model bekijken in virtual reality, augmented reality of in mirror-modus bekijken. Je hebt hiervoor wel een VR-bril nodig, zoals de Oculus Rift of HTC Vive.

VR- en AR-mogelijkheden van Kubity Pro in vogelvlucht:

  • Virtual Reality - Bekijk 3D-modellen uit SketchUp Pro of Revit op een VR-headset, zoals de HTC Vive of Oculus Rift, via de Kubity desktopapplicatie
  • Augmented Reality -- Toon een 3D-model in de  echte wereld door gebruik te maken van de camera op een smartphone of een tablet
  • Panorama - Verken het 3D-model als een 360°-panoramabeeld met de Google Cardboard, GearVR of een andere mobiele VR-set
  • Geanimeerde tour -- Vlieg door het 3D-model via de vooringestelde scenes van SketchUp
  • Eerste-persoonsperspectief -- Ontdek 3D-modellen vanuit een eerste-persoonsperspectief
  • Delen -- Zodra het 3D-model gereed is in Kubity, kan het met iedereen gedeeld worden door middel van een unieke link of een QR code

Kubity Pro VR en AR software

Kubity Pro koop je bij CADexpress: Kubity Pro  

Kubity Pro is ook voor Revit te gebruiken. Alleen, ervaren Revit gebruikers weten dat Revit Live de ultieme tool is om VR-weergaven van je 3D-modellen te realiseren. Revit Live is namelijk al in de AEC Collectie inbegrepen.

Iedere modelleur heeft zijn eigen workflow en als jij aan het onderzoeken bent welke CAD-software het beste bij jou past, bel me dan even.

Het CADexpress team,
Riley


LinkedIn: Riley Marlisa