Ben jij compliant met het gebruik van je Autodesk software?

Compliant met het gebruik van je Autodesk software?

Ben jij ook compliant met je Autodesk software?

Nieuws | 14 maart 2024

Autodesk is wereldwijd dé toonaangevende softwareontwikkelaar op het gebied van CAD programma’s zoals bijvoorbeeld AutoCAD, Revit, Inventor Professional of de Autodesk Collections (PD&M / AEC). In de praktijk is het simpel. Na aanschaf van licenties komen deze terecht in het online Autodesk portaal; manage.autodesk.com. Daar staat links in het menu onder gebruikersbeheer ’per gebruiker’.

Is jouw management portaal in het Engels? Klik dan rechtsboven op het ronde poppetje, kies in het 2e menu ’taal’ en selecteer Nederlands. We gaan vanaf nu verder uit van de Nederlandstalige variant 😊

Klik op manage.autodesk.com onder het menu item ’gebruikersbeheer’ op ’per gebruiker’’. Op de volgende pagina staat altijd een primaire beheerder en eventueel meerdere gebruikers. Als de éérste licentie wordt aangeschaft die bedoeld is voor een andere gebruiker dan de contractmanager/primaire beheerder, dan kan je rechtsboven kiezen voor ‘’gebruiker uitnodigen’’.

Dit doe je door voornaam, achternaam en email in te vullen om vervolgens op te slaan.
De nieuwe gebruiker staat dan direct bij de gebruikers en je kan meteen op de regel van die nieuwe gebruiker klikken waarna je op de volgende pagina de software kan toewijzen. Is er geen software beschikbaar, dan zou deze eerst op dezelfde manier bij een andere gebruiker of primaire beheerder losgekoppeld moeten worden.

De nieuwe gebruiker ontvangt een email vanuit Autodesk om het Autodesk account te verifiëren (deze kan in de spam terechtkomen) en kan daarna inloggen op manage.autodesk.com waar de software beschikbaar is als download om daarna te installeren.

En dan begint het… Vóór de installatie van start kan gaan moet je natuurlijk akkoord gaan met de Autodesk Voorwaarden. Nu weten we dat íedereen ál deze voorwaarden ook écht doorleest en zich hierin verdiept alvórens akkoord te gaan en dat iedereen natuurlijk exact weet wat gebruiksregels zijn 😊

Alléén voor die enkele persoon die daar geen tijd voor had omdat een installatie met superveel spoed last minute gedaan moest worden, wil ik tóch een paar kleine details vertellen.

Een Autodesk licentie is een Named User licentie. Dat wil zeggen dat een licentie alléén gekoppeld mag worden aan een persoon met een voornaam, achternaam en e-mailadres. Deze persoon krijgt een eigen Autodesk ID en mag ook alléén maar door die ene persoon gebruikt worden. Het is verboden je login gegevens met andere personen te delen.

Deze Autodesk licentie mag door deze persoon op maximaal 3 devices geïnstalleerd worden, (bijvoorbeeld PC werk/ Laptop / PC Thuis) maar mag op 1 PC tegelijkertijd in gebruik zijn. Hier moet je opletten: Mét de installatie van de Autodesk software wordt ook de Autodesk Access app geïnstalleerd. Deze App gebruik je om uit te loggen op de PC waar je wil stoppen met werken door daarna bijvoorbeeld in diezelfde App in te loggen op de andere PC waarop je verder wil gaan met het werken in je Autodesk software.

Nu kan je je PC natuurlijk óók gewoon helemaal afsluiten en dus uitzetten, maar weet je dat je dan in de Autodesk Access App nog stééds bent ingelogd…? Dít is vast voor sommige mensen niet helemaal duidelijk want ’Je sluit je PC toch af en deze staat dan toch uit…?’

Dit is soms verwarrend omdat de software op meerdere PC’s tegelijkertijd in gebruik kan zijn omdat er ingelogd is in de Autodesk Access App. Je MOET jezelf dus aanleren dat bij eventueel wisselen van PC je áltijd uitgelogd bent in de Autodesk Access App vóórdat je op een andere pc verder gaat na inloggen in Autodesk Access App op de andere PC. Dus als je het zo doet, dan ben je ben je hiermee in ieder geval goed bezig.

Deel je login gegevens niet, ook als jouw collega de software maar ‘’heel even’’ nodig heeft. Je bent sneller ’’niet compliant’’ dan je denkt én je riskeert wellicht een boete en een verplichting om extra licenties aan te schaffen!

Ik denk dat alles wel duidelijk is, maar zo niet, of heb je alsnog vragen, twijfel je of je goed bezig bent ja of nee? Bel mij gerust. Je mag ook een Teams meeting in mijn agenda plannen dan kunnen we hier samen even in duiken en kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Groet, Franklin

Download hier de tips voor meer compliance met je Autodesk software.

Share this post