Nieuw: 3ds Max 2024

Nieuws | 30 maart 2023

Autodesk is volop nieuwe software aan het uitbrengen, ook 3ds Max is nu aan de beurt. In 3ds Max 2024 vind je weer vele nieuwe functies en verbeteringen, wij zetten het voor je op een rij.

Nieuwe functies in 3ds Max 2024

Boolean modifier:
3ds Max 2024 introduceert een nieuwe Bolean Modifier waarmee je een moderne en intuïtieve Boleaanse modellerings-workflow kunt opzetten. Hiermee kun je binnen de vertrouwde Modifier Stack snel en gemakkelijk een mesh-uitvoer bewerken en manipuleren.

Kleurbeheer:
Met het nieuwe Color Management functie heb je nu volledige controle over kleuren. Hierdoor zijn de kleuren voorspelbaar en consistent en kun je erop vertrouwen dat de kleuren overeenkomen met alle andere kleuren in jouw pijplijn. Het kleurbeheer is gebouwd rond het Academy Color Encoding System (ACES) en OpenColourio (OCIO).

Samengestelde knooppunten:
Het beheren van complexe shader-grafieken kan moeilijk zijn vanwege de vele knooppunten en verbindingen die gebruikt kunnen worden. Daarom kun je nu met Slate Material Editor (SME) Compounds een willekeurig aantal grafiekknooppunten verzamelen in één enkele samengestelde weergave in de Material Editor. Zo creëer je een methode om een verzameling knooppunten in andere shaders te hergebruiken en de weergave van deze gegevens te vereenvoudigen.

Material Switcher:
De Material Switcher is een nieuwe node in de Material Editor waarmee je op eenvoudige wijze de weergave van meerdere materiaalvarianten kunt beheren die toegepast kunnen worden op objecten en USD-gegevens. Hiermee kun je duizenden materialen organiseren en opslaan in één handig Switcher-materiaal. Ook kun je gemakkelijk en snel de toegewezen arcering van jouw objecten verwisselen.

Verbeteringen in 3ds Max 2024

Naast alle nieuwe functies zijn er ook enkele verbeteringen doorgevoerd in de al bestaande functionaliteiten van 3ds Max. Hieronder een overzicht van de belangrijkste verbeteringen:

Array Modifier updates:
Creëer prachtige en complexe ontwerpen dankzij de nieuwe functies en updates voor de Array Modifier. Zo kun je nu spiraalvormige distributiepatronen genereren met het nieuwe Array Modifier distributietype genaamd ‘Phyllotaxis’. Ook wijs je nu materiaal-ID’s toe om gegevens per gezicht en per element te meshen met nieuwe methodes zoals: willekeurig, geordend, eerste, midden en laatste. Bovendien kun je met de nieuwe ‘progressive’ optie voor Radial, Spline en Phyllontaxis  distributietypes de transformatiegegevens wijzigen zodat je geleidelijk kunt veranderen van de eerste naar de laatste mesh-distributie.

Bewerkbare poly & bewerken poly -modificator:
Bewerkbare poly- en bewerkingspoly brengen verbeteringen aan retriangulatie van polygonale gezichtsgegevens, Edit Poly beschikt nu ook over automatische retriangulatie van polygoonvlakken, en de Cap-optie zorgt er nu voor dat gegenereerde vlakken ook toegepast worden op dezelfde afvlakkingsgroep.

Snellere STL-import:
STL, een bestandsindeling die veel wordt gebruikt voor 3D-printen, worden nu sneller geladen. Ook de gebruikersinterface van het STL-importdialoogvenster biedt verbeteringen voor betere efficiëntie.

Slate Material Editor:
Het venster van Slate Material is verbeterd waardoor het nu overal in de gebruikersinterface van 3ds Max gedokt kan worden. Op deze manier kun je de interface optimaliseren en aanpassen zoals jij wilt. Ook zijn er extra updates toegevoegd zoals een nieuw SME-element dat je volledige controle geeft over hoe verschillende kaarten en materialen in de SME verschijnen.

Maxtoa:
Maxtoa en Arnold ondersteunen nu workflows voor kleurbeheer als je de OCIO-modus kiest in 3ds Max.

Naadloze workflows met USD 0.4.0:
Ontwikkelaars van plug-ins kunnen nu USD Export-extensies in een context plaatsen die alle noodzakelijke instellingen consolideert om de plug-in correct te laten werken. Ook ondersteunt de USD Exporter nu het exporteren van Skin-modifiers naar USDSkel. USDSkel maakt veel kleinere USD-bestanden dan vertex-animaties.

Verbeterde animatiemogelijkheden:
Updates aan Motion Paths zorgen ervoor dat animators meer ondersteuning krijgen om animatiegegevens rechtstreeks in hun viewport te manipuleren. Ook zorgt de Transform List voor betere animatiemogelijkheden. Met de Transform List kunnen meerdere Transform-controllers aan een object worden toegevoegd als lagen van gemengde animatiegegevens.

Zoek in de modificatielijst:
Navigeer, vind en pas je gewenste modifier toe met een nieuwe zoekfunctie in de Modifier List. Je kunt nu eenvoudig de modifier intypen die je wilt toepassen om een zoekopdracht op die resultaten te filteren.

MAXscript verbeteringen:
Op basis van verzoeken van de community, zijn er verbeteringen toegepast in MAXScript. Er is nu bijvoorbeeld een optie om scripts niet weer te geven bij fouten. Ook is er de mogelijkheid om wijzigingshandlers via code in of uit te schakelen en de mogelijkheid om een spinner-controleschaal tijdens runtime in te stellen.

Revit/Inventor importer:
De installatieprogramma’s van RCE en Inventor Server zijn verwijderd uit de eerste download, waardoor de installatie sneller verloopt.

3ds Max 2024 nu verkrijgbaar

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar alle nieuwe mogelijkheden van Autodesk 3ds Max? Je kunt de nieuwe Autodesk 3ds Max nu bestellen in onze webshop.

Share this post